Универзитет у Београду - Православни богословски факултет

Блог


ДОГАЂАЈИ

Антиохијски Патријарх посетио наш Факултет

13. октобар 2018.

У суботу, 13. октобра 2018. године, патријарх антиохијски, Његово Блаженство Јован Х, посетио је ПБФ УБ. У делегацији блажењејшег патријарха били су и митрополити Акре г. Василије, Њујорка и Северне Америке г. Јосиф, као и архимандрити Прокопије, Партеније и Алексије, ђакони Георгије Јаков и јерођакон Јован. Радост је употпуњена присуством најсветијег патријарха српског Иринеја и чланова Светог Синода СПЦ (митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, епископ бачки г. Иринеј и епископ шумадијски Јован).

Угледне госте су дочекали чланови деканског колегијума ПБФ, на челу са проф. др Б. Шијаковићем, а након торжественог вечерњег богослужења у препуној факултетској капели, уваженим члановима делегација, возглављеним у служашчем патријарху антиохијском, обратио се продекан за финансије, протођакон доц. др Златко Матић:

„Блажењејшиј владико, оче и учитељу наш,

Имам посебну част, задовољство, радост и благослов да Вас, у својству продекана ПБФ, у своје име, у име декана, преосвештеног епископа Игнатија, који је оправдано одсутан, деканског колегијума, свих наставника и студената нашег факултета, срдачно поздравим и пожелим топлу добродошлицу у ово наше свето училиште.

Фебруара 2013. године, заједно са својим владиком, садашњим деканом, представљао сам, по благослову најсветијег патријарха српског, нашу СПЦ на светом чину интронизације, увођења у трон антиохијских првојераха, Вашег блаженства. Тада сам, у Либану, у Бејруту, имао прилике да се уверим у јеванђелско гостопримство светих хришћана црквеног Истока, Цркве Истока. Знам да Вам ми, блажењејши, на тај гест не можемо адекватно одговорити. Можемо Вам, ипак, понудити чисто срце, испуњено љубављу и поштовањем према Вама и Цркви коју представљате. Ово вече, свети владико, ми никада нећемо заборавити, а као знак успомене на њега, желимо да Вам уручимо ове скромне поклоне, који би требало да и у Вама побуде сећање на ово предивно духовно заједничарење. На многаја љета, владико!“

Патријарх Антиохије и целог Истока, Јован Х, бираним речима, заквашеним јеванђелском црквеношћу, захвалио је на добродошлици и даровима, указао на међусобну хришћанску љубав наших Цркава, на споне мучеништва које нас вазносе пред Престо Очев, указујући на потребу ближе сарадње и на црквено-академском плану. Првојерарх антиохијски, конкретно, указао је на потребу размене наставног кадра и студената ПБФ и Баламанског универзитета, посебно Богословског института Светог Јована Дамаскина. На крају своје беседе, Његово Блаженство је продекану Матићу уручио поклон, комплет књига за библиотеку ПБФ.

Велико и незаборавно навечерје светог недељног дана, патријарх антиохијски закључио је стрпљивим дељењем архијерејског благослова и одговарајућих дарова свим присутним наставницима и студентима нашег факултета, који су остали до самог краја посете и испратили драгог и цењеног госта, у чијем лику су видели и целивали пуноћу антиохијске Цркве, како нас је учио његов свети претходник, велики Богоносац Игнатије.

Фотографије: Информативна служба СПЦ