Универзитет у Београду - Православни богословски факултет

Блог


ДОГАЂАЈИ

Студентска конференција у Санкт-Петербуршкој духовној академији

16-17. мај 2019.

По благослову Његовог Преосвештенства епископа пожаревачко-браничевског др Игнатија, декана Православног Богословског Факултета, студент мастер студија нашег Факултета Николај Сапсај, учествовао је на 11. међународној студентској научно-богословској конференцији, коју је организовала Санкт-Петербуршкa духовна академија по благослову Његовог Преосвештенства епископа петергофског г. Серафима, ректора поменуте духовне академије.

Првог дана, на отварању конференције присутнима се обратио владика ректор г. Серафим који је говорио о значају оваквих научних скупова за студенте и за саму Санкт-Петербуршку духовну академију, која увек радо дочекује представнике богословских факултета из свих земаља. Потом је уследило пленарно заседање, на којем је учествовало шест студената, међу којима је био и наш представник, који је говорио о томе како се развијао Устав Српске Православне Цркве од 1931. до 2018. године и навео неке нове и актуелне чињенице за које многи студенти руских духовних академија и богословских факултета нису имали прилике да чују. После паузе, уследио је округли сто на којем су учесници конференције имали прилику да поразговарају са представницима издаваштва Санкт-Петербуршке духовне академије о раду издаваштва и о зборницима које оно издаје. У поподневним сатима за учеснике конференције била је организована екскурзија по Санкт-Петербуршкој духовној академији.

Другог дана скуп је наставио рад у 7 секција: Богословље; Библистика; Средњевековна историја Цркве; Новија историја Цркве; Канонско право и Литургика; Аскетика, антропологија и религиозна философија; Педагогика. После радних секција уследило је завршно пленарно заседање, на којем је владика ректор наградио најбоље радове на конференцији и уручио сертификате свим учесницима, призвавши сваког да и у будуће учествује на конференцијама у Санкт-Петербуршкој духовној академији.

Учешће представника Православног Богословског Факултета на конференцији није остало незапажено већ је допринело да се сарадња са Санкт-Петербуршком духовном академијом обнови и побољша, нарочито што је ово тек прва година од како је епископ Серафим ступио на дужност ректора духовне академије у Санкт-Петербургу.