Универзитет у Београду - Православни богословски факултет

Блог


ДОГАЂАЈИ

Студентска конференција у Кијевској духовној академији

26. март 2019.

По благослову Његовог Преосвештенства епископа пожаревачко-браничевског др Игнатија, декана Православног Богословског Факултета, студент мастер студија нашег Факултета Николај Сапсај, учествовао је на 10. студентској конференцији на тему “Студентска наука у духовној школи”, коју је, по благослову Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине, предстојатеља Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије г. Онуфрија, организовала Кијевска духовна академија и семинарија.

Овогодишња конференција је била посвећена 240 годишњици од рођења Светог митрополита кијевског и галицког Филарета (Амфитеатрова)(1779-1857).

На отварању конференције и пленарном заседању говорили су епископ Силвестер, ректор Кијевске Духовне академије, Његово блаженство г. Онуфрије, Митрополит кијевски и све Украјине, предстојатељ Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије, Митрополит Бориспољски Антоније, професор Кијевске Духовне академије, Архимандрит Иов, докторанд из Румуније и свештеник Јарослав Мајда, докторанд из Пољске.

У свом обраћању владика ректор је истакао значај учешћа представника из Помесних Православних Цркава и захвалио се за подршку и сарадњу.

Потом је уследила пауза за ручак, после које је скуп наставио рад у 9 секција: Библистика; Догматско Богословље; Историја Цркве; Православна Црква у XX веку; Историја духовних школа; Богословље, философија и култура; Литургијско богословље; Црквено-практичне дисциплине; Улога Цркве и Њена мисија у друштву.

Наш представник је учествовао у 4. секцији “Православна Црква у XX веку” и говорио о развоју државног и црквеног законодавства која се тичу Српске Православне Цркве у међуратном периоду (1920-1939).

У паузама између изгалања наш представник је имао прилике да разговара са митрополитом кијевским и све Украјине г. Онуфријем, и митрополитом Павлом, намесником Кијево-печерске лавре и да чује у каквом је данас стању Украјинска Православна Црква и Кијево-печеска лавра.

Такође је у склопу конференције била организована екскурзија по Кијево-печерској лаври за учеснике конференције из помесних православних цркава.

Све у свему, конференција је прошла успешно, излагање је наишло на одобрење слушалаца и подстакло на питања, а организатори су урадили све могуће да се учесници осећају добродошли. Учешће представника Православног Богословског Факултета на конференцији допринело је побољшању сарадње са Кијевском духовном академијом и семинаријом, која је увек спремна да ту сарадњу одржи и ојача.