Универзитет у Београду - Православни богословски факултет

Блог


ДОГАЂАЈИ

Светосавски турнир у шаху 2019.

29. јануар 2019.

За студенте и професоре факултета, академија и високих школа Београда

Победник светосавског турнира 2019: Фиде мајстор Драшко Бегуш

Учесници турнира

Традиција одржавања Светосавског универзитетског турнира дуга четврт века успешно је настављена у уторак, 29. јануара 2019. године на Православно богословском факултету Универзитета у Београду. Шесту годину заредом, овај факултет је домаћин љубитељима древне игре. Овогодишњи турнир је окупио 49 учесника.

Оно што је обележило овај турнир студената, професора и гостију је веома јак професорски и гостујући састав. За разлику од прошлогодишњег турнира када су професори доминирали, овога пута победничка места су заузели гости. Победио је ФИДЕ мајстор Драшко Бегуш, професор гимназије у Шапцу и професоре у Савременој гимназији у Београду. Он је освојио 6,5 поена и за поен побегао најближим пратиоцима, другопласираном ФИДЕ мајстору, новинару Милану Јеремићу и трећепласираном Драгану Драгићу из Завода за израду новчаница.

Најуспешнији студент на турниру је био Славен Паштар (Пољопривредни факултет) са 5 поена колико је имао и другопласирани Матија Лојовић (Математички факултет). Трећу студентску награду је освојила женски ФИДЕ мајстор Лена Миладиновић (Факултет политичких наука) са 4,5 поена која је освојила и прву женску награду. Другу награду за студенткиње је освојила Тијана Петровић (Филолошки факултет) са 4, а трећу Анђела Миљков (Факултет музичке уметности) са 3 поена.

Славен Паштар и Лена Миладиновић, као најуспешнији студент и студенткиња на турниру стекли су право учешћа на финалном турниру студената и студенткиња Београда који носи назив „Трофеј Верице и Срећка Недељковића“.

У конкуренцији професора победио је ФИДЕ мајстор Милош Николић са 5 поена, доцент на Сабораћајном факултету, други је био Драган Б Попадић, професор на Филозофском факултету са 4,5 поена, а трећи је био Владета Милин (Филозофски факултет) такође са 4,5 поена.

Захваљујући бројним донаторима сви учесници турнира су добили вредне награде и поклоне. Ове године то су били: Епархија Бачка, Патријаршијски управни одбори СПЦ, Издавачки фонд СПЦ Архиепископије београдско-карловачке, Задужбина манастира Хиландара, Музеј СПЦ и Библиотека Српске Патријаршије.

Турнир су, као и прошле године, отворили протојереј-ставрофор проф. др Драган Милин, у име домаћина, а у име Универзитетског спортског савеза Београда и као судија, Небојша Баралић.

Турнир се играо по швајцарском систему у 7 кола са темпом игре 10 минута по играчу уз бонификацију од 5 секунди по потезу.

Резултати, табеле и комплетна статистика може се пронаћи на овом линку.

Организатори турнира су били Православно богословски факултет, Универзитетски спортски савез Београда, Шаховски клуб „Богослов“ и Шаховски клуб „Студентски град“, а судио је Небојша Баралић, међународни шаховски судија.

Небојша Баралић

Плакат најаве турнира

Табела турнира

Традиционалан породични дуел: Сава Милин – Драган Милин (2019)