СТУДЕНТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ


Парламент студената

Студентски парламент Православног богословског факултета је студентска организација на Факултету која представља репрезентативно тело свих студената Факултета, преко којег студенти остварују своја права и штите своје интересе. Студентски парламент пре свега, разматра питања у вези са обезбеђењем и оценом квалитета наставе, менаџментом и администрацијом која се односи на студенте, реформом студијског програма, анализом ефикасности студирања, утврђивањем броја ЕСПБ бодова, унапређењем мобилности студената, подстицајем научноистраживачког рада студената, заштитом права студената, унапређењем студентског статуса, унапређењем студентског стандарда као и сва друга питања која су у складу са Уставом, Законом о високом образовању, Статутом Београдског Универзитета, Статутом Православног богословског факултета и Пословником о раду Студентског парламента Православног богословског факултета.

Студентски парламент врши пријем студената сваког уторка и четвртка у просторији 415 (4. спрат у делу зграде где се налази дом студената) од 13:30 до 15:00 часова. Сви заинтересовани студенти који би желели да се информишу о раду Парламента, да помогну и учествују у његовом раду или да изнесу своје предлоге, замерке и критике су добродошли.

Сви студенти којима Студентски парламент може да помогне на било који начин, а у складу са Пословником и Статутом Факултета, такође могу у истом термину посетити просторије Парламента.

У организацији Студентског парламента Православног богословског факултета, на факултету се организују разне ваннаставне активности, као што су спортске секције, курсеви страних језика, секција за иконопис, дуборез и калиграфију и др.

Од спортских секција на факултету су најактивније фудбалска и кошаркашка секција, које формирају тимове који се такмиче у универзитетској лиги.

Волонтерски центар је организација при Студентском парламенту Православног богословског факултета Универзитета у Београду која има задатак да повеже и окупи студенте Богословског и других факултета на пољу друштвено одговорних и хуманитарних активности које организују Православни богословски факултет и Српска Православна Црква.

Волонтирањем у оквиру активности које организују Православни Богословски факултет и Српска Православна Црква студенти стичу нова искуства везана за живот и рад наше Цркве и Богословског факултета. Стичу се нова познанства и пријатељства са студентима, професорима и свештеницима који су укључени у разне друштвено одговорне активности.

Студенти који се укључе у неку од активности које организују Православни богословски факултет и Српска Православна Црква могу остварити право на доделу додатних ESPB бодова. Правилником о волонтерском раду одређен је критеријум доделе бодова.

Пријаве за волонтерски рад се врше током целе школске године. Пријава треба да садржи: име и презиме кандидата, назив факултета који студент похађа, број индекса, смер и годину студија, број телефона. Пријаве слати електронским путем на адресу: volonterski.centar.pbf@gmail.com

Контакти

 • Email: parlament@bfspc.bg.ac.rs
 • Званична Facebook страница: https://www.facebook.com/pbfstudenti
 • Председник студентског парламента: Стефан Зељковић,
  065 634 39 02, stefanzeljkovic@ymail.com
 • Студент-продекан: Душан Дробиловић
 • Секретар студентског парламента: Данило Петров,
  064 989 29 00, danilopetrov97@gmail.com
 • Потпредседник за спорт: Стефан Марић,
  064 963 35 03, smaric@gmail.com
 • Потпредседница за међународне односе: Јована Маринковић,
  066 952 44 76, jovana1011994@gmail.com
 • Потпредседник за научно-истраживачки рад: Небојша Ђогатовић,
  066 469 092, nebojsa.djogatovic@yahoo.com
 • Потпредседник за екскурзије: Душан Вуковић,
  063 194 26 99, dusanthess64@gmail.com
 • Заменик потпредседника за спорт: Немања Величковић,
  064 911 02 59, nemanjaklenike65@gmail.com
 • Потпредседница за ваннаставне активности, хуманитарни и волонтерски рад:
  Јелена Љубеновић, 069 323 98 95, jelenaljubenovic65@gmail.com
 • Делегат у дисциплинској комисији факултета: Милица Поповић,
  064 420 89 30, milicamicapopovic65@gmail.com
 • Потпредседница за архиву и финансије: Магдалена Симњановски,
  064 035 85 18, magdalenasimnjanovski007@gmail.com
 • Заменик потпредседнице за ваннаставне активности: Божидар Ђенић,
  069 147 15 49, djenicbozidar@gmail.com
 • Заменик потпредседника за научно-истраживачки рад: Вукоман Миленковић,
  vukomanmilenkovic539@gmail.com

Актив за научни подмладак

Актив за научни подмладак Православног богословског факултета Универзитета у Београду је студентска организација основана 2009. године. Након паузе од годину дана, обновљен је школске 2014/15 године, када и добија данашњи облик.

Идеја Актива јесте да окупља заинтересеоване и талентоване студенте, да кроз ваннаставне активности као што су интерактивне радионице, предавања и дебате, у којима учествују и професори, прошире своје видике и интересовања. Заправо, циљ је поставити теологију пред савремене изазове, те се ухватити у коштац са модерном науком и другим релевантним дисциплинама.

Неке од тема којима смо се бавили и којима ћемо се бавити јесу: однос вере и науке кроз савремене космолошке хипотезе, кроз разне биолошке теорије, затим биоетика из хришћанске перспективе, однос хришћанства и политике, хришћанства и полности и многе друге теме које се тичу човека и теологије у савременом свету.

Контакти

 • Председник: Небојша Ђогатовић, 066 46 90 92, nebojsa.djogatovic@yahoo.com
 • Заменик председника: Марина Ћакић, 061 66 368 35, marecakic@gmail.com
 • Координаторски тим: Гвозден Ненадовић (065 67 199 41, gn.nenadovic@gmail.com), Јована Маринковић, Стефан Кезија, Немања Благојевић, Бранислав Ивић
 • Секретар: Мирко Врањеш, 064 491 54 62, vranjesmirko@gmail.com
 • Саветник (којег додељује Наставно-научно веће факултета): доц. др Марко Вилотић, mvilotic@bfspc.bg.ac.rs
 • За све информације, предлоге и сугестије можете нам писати на адресу: pbfaktiv@gmail.com

Логос

ЛОГОС је часопис који уређују студенти Православног богословског факултета. Часопис спада у једне од најбољих на Универзитету, а аутори текстова и чланака су сами студенти, како Богословског, тако и других Факултета.

Идеја јесте да се подстакне суочавање теологије са савременим светом, те да се многи проблеми сагледају из угла више различитих дисциплина.

Први часопис студената Православног факултета је изашао 1932. године и све до 1941. године је излазио под именом "СВЕТОСАВЉЕ". Услед окупације је престао да постоји. Прве две године лист је излазио двомесечно, а касније тромесечно. Прва два броја је уредио Влајко Влаховић, а остале редакциони одбор. Часопис студената ПБФ-а оживљава 1991. године под називом "ЛОГОС" и до 1997. се штампа у више свезака за сваку годину. Након шестогодишње паузе, 2003. године започиње са новом едицијом и излази као једногодишњи часопис.

Приход од продаје часописа иде у хуманитарне сврхе, где редакција часописа организује хуманитарне акције за угрожене породице широм Србије.

Сваке школске године, редакција расписује конкурс за наредни број часописа, на који сви заинтересовани студентки факултета могу слати своје радове.

Сви заинтересовани могу нам се обратити путем електронске поште на адресу: pbflogos@gmail.com

Редакција: Никола Војиновић (061 156 62 99), Александар Дебељак, Никша Степановић, Александар Даниловић, Вук Вукчевић, Марина Ћакић, Небојша Ђогатовић, Вукоман Миленковић, Гвозден Ненадовић, Радисав Драгојевић, Марко Весић


Шаховски клуб ”Богослов”

Шаховски клуб ”Богослов”, монографија
Монографија шаховског клуба


Клуб је основан 24.11.1995. Чланови су били студенти, професори, службеници Патријаршије и сви они који су поштовали Цркву и Факултет.

Већ 21 годину број чланова је око 25. Сада (2017.) имамо и ФИДЕ мајстора и десетак мајсторских кандидата. Клуб се већ дуго такмичи у високој Квалитетној и највишој Премијер лиги Београда.

Клуб има вероватно најбогатију шаховску библиотеку са око 4.000 наслова.

Клуб су посетили велемајстори: Љубојевић, Матановић, Матуловић, Велимировић, Дамљановић, Стефан Ђурић, Вукић, Антић, Мартиновић, Симић, Иванишевић, Вучковић, Стојановић, Савић, Абрамовић, интермајстори Караклајић, Иван Марковић и шахисткиње: А. Марић, Н. Бојковић, Св. Прудњикова, И. Чољушкина, К. Благојевић, и, нарочито, бивша светска шампионка Маја Чибурданизе.

Клуб је одржао доста мечева са пријатељским клубовима.

У посебној витрини чувамо доста екипних и појединачних пехара и медаља.

У материјалном пословању велику помоћ пружа Факултет као и поједини епископи и свештеници широм целог света.


Филмско-телевизијска секција

Филмско-телевизијска секција започела је са радом 6. фебруара 2015. године, а званично је основана од стране Наставно-научног већа 17. децембра 2015. године по идеји Михаила Вуловића. Циљ филмско-телевизијске секције јесте да кроз свој програм буде угодна и едукативна ваннаставна активност за студенте Правословног богословског факултета Универзитета у Београду. Програм секције састоји се од пројекција и трибина. На пројекцијама се приказују филмови домаћих и страних продукција дугог, средњег и кратког метра. Поред филмова, приказују се телевизијске емисије едукативног карактера. Трибине се воде на разне теме из области филма и телевизије од стране професора са Академије уметности, Факултета драмских уметности и професора са Богословског факултета. Организују се колективни одласци у биоскопе. Активности се одржавају током оба сесместра школске године.

ФТВ секција била је први организатор Првог међународног филмског студентског фестивала - НАОС 2017. године.

Представник Наставно-научног већа за ФТВ секцију 2018/2019:

 • доц. др. Владан Таталовић

Чланови Филмско-телевизијске секције од академске 2018/2019:

 • Kоординатор секције – Божидар Павловић
 • Организатор активности – Владимир Милошевић
 • Помоћник организатора активности – Момчило Витошевић
 • Секретар секције- Марко Орловић
 • Шеф технике - Јован Гајић
 • Помоћник шефа технике - Драган Обрадовић
 • Делегат – Немања Величковић (Студентски парламент)
 • Делегат - Данило Потпарић (студент проректор Универзитета у Београду)

Досадашњи представници Наставно-научног већа за ФТВ секцију

 • др Ненад Божовић - 2015/2016
 • др Андреј Јефтић - 2016/2017, 2017/2018

Досадашњи координатори секције

 • Михаило Вуловић - од 6. фебруара 2015. до 12. марта 2016.
 • Лука Стојановић - од 12. марта 2016. до 29. априла 2017.

Контакт:

 • ftv.pbf.sekcija@gmail.com

Фејсбук:Центар за развој каријере и саветовање студената


Професор Владета Јеротић са студентима