Универзитет у Београду - Православни богословски факултет

Блог


ДОГАЂАЈИ

Прослава Светог Саве 2011.

27. јануар 2011.

Прослава празника Светог Саве, првог архиепископа српског, отпочела је празничним бденијем служеним у навечерје празника у факултетском параклису Светог Јована Богослова. Свету Литургију на дан празника служио је Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. Иринеј, декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду. Светој Литургији и Савинданској академији присуствовали су Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, надбискуп београдски г. Станислав Хочевар, апостолски нунције у Републици Србији г. Орландо Антонини, представници Универзитета у Београду на челу са проректором проф. др Недом Бокан и деканима већег броја факултета, декани теолошких факултета у Загребу и Љубљани, као и остале многобројне званице, професори, бивши и садашњи студенти и пријатељи Факултета.

Свечану академију у амфитетру Богословског факултета отворио је студенски хор под руководством ђакона мр Драгана Ашковића, предавача Црквеног појања и музикологије, тропаром Светоме Сави. У наставку смо могли да чујемо молитву "Оче наш" на арапском језику коју је изговорио студент Туфик Таијар из Сирије.

Декан факултета, Преосвећени Епископ бачки др Иринеј пожелео је добродошлицу гостима и присутне упознао са академским радом Факултета. Светосавску беседу о односу првог архиепископа српског према литургијској традицији и богослужбеној пракси свога доба чули смо од доцента протојереја стафрофора др Владимира Вукашиновића.

У наставку програма академије уручене су дипломе новим магистрима богословља, као и студентима који су дипломирали у протеклој години, а додељене су и награде најбољим студентима. Титулу студента генерације понео је г. Александар Милојков (просек оцена 9,66), а на најбоље дипломске радове награде су уручене Лазару Нешићу за рад под насловом "Савремено евхаристијско богословље Источне и Западне Цркве – Александар Шмеман и Јозеф Рацингер", Весни Курјаков за рад "Учење Римокатоличке и Руске православне Цркве о људским правима", Валентини Арсеновић - "Oткривање Христа као месије у Новом Завету" (равноправне прве награде), и Ивану Недићу за дипломски рад под насловом "Пророк Јона у богослужбеном, отачком и могућем савременом тумачењу " (друга награда). Такође су додељене и награде Виктору Вучинићу за висока постигнућа из предмета Историја религије (из фонда покојног професора Лазара Милина), Јелени Вујић за предмет Хришћанска етика (из фонда покојног професора Димитрија Димитријевића), као и награде за активно учешће студената у богослужбеном животу.

У току културно-уметничког дела програма наступили су академски музичар Јегор Стрељников - један од најбољих руских гуслара који чува и преноси изворно руско музичко предање, вокални солиста Ивана Мулић и редовни професор Факултета музичких уметности Зоран Мулић који су извели две композиције – народну песму "Ђелем, Ђелем", која обједињује све Роме света, и композицију господина Зорана Мулића под називом „Лачо Дел“ (професор Мулић, иначе, компоновао је Литургију светог Јована Златоустог на ромском језику, која се већ служи у српским храмовима и представља израз настојања за што потпунијом интеграцијом Рома у духовни и културни живот). Музички програм је употпунио и познати уметник Слободан Тркуља. Академија је завршена заједничким певањем Светосавске химне.

др Ксенија Кончаревић

продекан за наставу

Свети Сава 2011.