Универзитет у Београду - Православни богословски факултет

Блог


ДОГАЂАЈИ

Прослава празника Светог Саве 2012.

27. јануар 2012.

Прослава празника Светог Саве, првог архиепископа српског, отпочела је празничним бденијем служеним у навечерје празника у факултетском храму Светог Јована Богослова. Свету Литургију на дан празника служио је Његово Преосвештенство Епископ бачки Господин др Иринеј, декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду. Светој Литургији и Светосавској академији присуствовали су Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј, Преузвишени Господин монсињор Станислав Хочевар Надбискуп и Митрополит београдски, државни секретар Министарства вера и дијаспоре Владе Републике Србије проф. др Богољуб Шијаковић, представници Универзитета у Београду - проректор проф. др Неда Бокан, декан Учитељског факултета проф. др Александар Јовановић, декан Грађевинског факултета проф др. Ђорђе Вуксановић, декан Електротехничког факултета проф. др Миодраг Поповић и продекан за наставу Медицинског факултета проф. др Тања Јовановић као и остале многобројне званице, професори, бивши и садашњи студенти и пријатељи Факултета. Гости Православног богословског факултета из иностранства били су декан проф. др Станко Герјољ и доц. др Марјана Харцет са Католичког теолошког факултета у Љубљани, као и продекан доц. др сц Славко Слишковић и проф. др сц Јуре Зечевић са Католичког богословног факултета у Загребу.

На свечаној академији у амфитетру Богословског факултета декан факултета, Преосвећени Епископ бачки Господин др Иринеј, пожелео је добродошлицу гостима и присутне упознао са академским радом Факултета изневши, између осталог, податке да на Факултету тренутно студира 1734 студената (на основним студијама 1605 студената, на мастер 107 студената и на докторским студијама 31 студент); да је у прву годину на основним академским студијама у академској 2011/2012. години уписано је 207 студената, на мастер студијама 64 а на докторским студијама 10 студената; те да је у току протекле године студије првог степена високог образовања окончало је 226 студента (у складу са Законом о високом образовању 172 студента и у складу са старим наставним планом и програмом 54 студената), а да је на мастер студијама дипломирало је 23 студента.

Овогодишњу светосавску беседу насловљену „Свети Сава Српски - задати отац, даровани брат“ одржао је доцент др Богдан Лубардић.

У наставку програма академије уручене су дипломе новим магистрима богословља презвитеру Срђану Рољићу и архимандриту Макариосу Мавројанакису (клирику Јерусалимске патријаршије), као и студентима који су дипломирали у протеклој години, а додељене су и награде најбољим студентима:

- награда за студента генерације (критеријум је средња остварена оцена током студирања и дужина студирања као и ангажовање на Факултету) додељена је господину Стефану Милошевском; просек: 9,50;

- светосавска награда за студенте који су дипломирали са високим просеком оцена додељена је господину Мирославу Крсмановићу; просек 9,37;

- најбољи успех из предмета Историја религије у протеклој години остварио је студент, монах Јелисеј Вујовић, кога награђује породица покојног проф. др Лазара Милина. Најбољи успех из предмета Хришћанска етика у протеклој години остварио је јеромонах Методије Крагуљ, кога награђује породица покојног проф. др Димитрија Димитријевића.

Награде за светосавске темате, односно награде за изузетно урађене дипломске радове добили су:

ПРВА НАГРАДА – Клаудија Ченде за рад под насловом „Свето Писмо као извор протестантске теологије“.

ДРУГА НАГРАДА – Марко Радаковић за рад под насловом „Анамнеза - историјско-богословна анализа“.

ТРЕЋА НАГРАДА – Владимир Антић за рад под насловом „Функција Октоиха у литургијском освећењу времена“.

За изузетан допринос богослужењу, награђени су студенти Лазар Ђачић, црквењак и Станко Лакетић, појац, као и студенти Миланка Тешовић и Иван Костић који се истичу ревношћу похађања богослужења.

Након уручења диплома и награда одржан је пригодан културно-уметнички програм који је као последњи сегмент академије окончан заједничким певањем Светосавске химне.

Прослава Светог Саве 2012.