Универзитет у Београду - Православни богословски факултет

Блог


ДОГАЂАЈИ

У оснивању је Дом за српске студије на Академији Светог Владимира

13. фебруар 2013.

Представници Православне Теолошке школе Свети Владимир (SVOTS) и Православног Богословског факултета Универзитета у Београду потписали су формални споразум о сарадњи у циљу оснивања Дома за српске студије у оквиру кампуса Светог Владимира. Договор подразумева више циљева, а један од главних је унапређење одрживог дијалога и размена знања и едукацијских искустава на плану просвете између православних хришћана у Америци и Србији.

Дом за српске студије је први од многих подухвата који се помињу у новосачињеном „Световладимирском статегијском плану 2020“, и први је који ће бити имплементиран. Овај стратешки план – у којем се огледа визија световладимировског управног Одбора о развоју у наредној деценији – у ствари предвиђа успостављање неколико таквих иностраних домова за студије које ће, заједно, сачињавати „Међународни центар за православне хришћанске студије“ са седиштем у историјској „Гермак згради“ (Germack Building), камене конструкције, у оквиру кампуса ове теолошке школе.

На споразуму између Православне Теолошке школе Свети Владимир (SVOTS) и Православног Богословског факултета Универзитета у Београду радило се – кроз договоре – већ неко време, а Свети синод Српске православне Цркве одобрио је споразум у начелу након што је стекао увид у нацрт предлога споразума. Формално потписивање споразума извршено је на празник Света Три Јерарха, када су Свети Владимир посетили Његово преосвештенство Максима, епископ западноамерички Српске православне Цркве у Северној и Јужној Америци, иначе члан Одбора Православне Теолошке школе Свети Владимир, протојереј-ставрофор др Предраг Пузовић, декана Православног Богословског факултета Универзитета у Београду,и њихов колега др Богдан Лубардић.

Високочасни др Џон Бер, декан Светог Владимира, сматра да ће: „будући 'Међународни центар' имати много предности. Као прво, ови домови ће 'формализовати' наше већ постојеће односе са другим православним високим теолошким школама широм света; коначно, Свети Владимир ће постати једино место на планети где ће православни професори и студенти заједно живети, радити и студирати, истовремено негујући међународни дијалог.“

„Као друго“, наставио је он, „... размена студента између две земље биће од велике користи за целокупно студентско тело ове Школе. У том случају, амерички српски студенти ове школе имаће прилике да искусе црквени живот у земљи своје матичне јурисдикције, док ће инострани студенти овде моћи да се образују и тако добију прилику да се упознају са православном „сценом“ у Америци. То ће помоћи нашим америчким студентима да боље разумеју и инкорпорирају у своју службу сопствено наслеђе, које укључује и српску историју, теологију и литургијску праксу.“

„Треће, кампус наше теолошке школе постаће место за даља теолошка истраживања за неке од наставника Православног Богословског факултета Универзитета у Београду, који ће овде проводити по годину дана, делити своје специјално знање и искуство са нашим студентима, истовремено дајући подршку студентима из Србије који ће овде долазити у оквиру програма студентске размене.

„И, коначно“, закључио је отац Џон, „'Дом за српске студије' служиће и као центар за везу између студената теологије (alumni) српског порекла широм света. Планирамо да из овог новог центра покренемо многа збивања, током целе године, као и штампање листа у вези са тим.”

Високочасни др Чад Хатфилд, извршни директор Православне Теолошке школе Свети Владимир, усвојио је овај споразум са много ентузијазма, изјавивши: „Ово је тек први од многих Домова који ће се успоставити у оквиру Међународног центра за православне хришћанске студије. Ваља имати у виду да се на дуже стазе планира и стварање Домова и оријенталних, а њихово укључење допринеће историји наше Теолошке школе као центра озбиљног дијалога. То ће нашу високу школу ставити у центар озбиљног дијалога између Источног православља и Оријенталног хришћанства.“

Преузето са сајта: Saint Vladimir’s Orthodox Theological Seminary