Универзитет у Београду - Православни богословски факултет

Блог


ДОГАЂАЈИ

Прослава празника Светог Саве 2013.

27. јануар 2013.

Торжествена прослава Светога Саве, првога Aрхиепископа наше помесне Цркве, отпочела је на Православном богословском факултету Универзитета у Београду празничним бденијем, служеним у суботу у факултетском параклису Светога Јована Богослова. У Божанственој Литургији, савршеној на сâм дан празника, а на којој је началствовао протопрезвитер-ставрофор др Владимир Вукашиновић, архијерејски намесник и професор Факултета, уз саслуживање већега броја свештенослужитеља, узело је учешћа мноштво професора, студената и доброжелатеља највише богословско-научне институције наше Цркве. Литургијском сабрању су присуствовали декан Католичког богословног факултета Свеучилишта у Загребу професор др Тончи Матулић са делегацијом, декан Теолошког факултета Универзитета у Љубљани професор др Кристијан Гостечник са делегацијом, представници Универзитета у Београду на челу са проректорoм за наставу професором др Надом Ковачевић и деканима више факултета, проректор Универзитета у Источном Сарајеву (Република Српска) презвитер др Дарко Ђого, као и други угледни гости.

У Великом амфитеатру Православног богословског факултета је, после завршетка Свете Литургије, уприличена свечана академија, на чијем је почетку студентски хор, под руководством ђакона др Драгана Ашковића, доцента и наставника Црквеног појања и музикологије, отпојао тропар Светоме Сави. Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј – Врховни покровитељ Факултета, на почетку је пригодном беседом поздравио све присутне. Међу многобројним званицама, које су својим присуством увеличале и обогатиле радосни карактер саме академије, били су Његова Екселенција монсињор Орландо Антонини апостолски нунције Свете Столице у Србији, Преузвишени Господин монсињор Станислав Хочевар Надбискуп и Митрополит београдски, директор Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама Владе Републике Србије господин Милета Радојевић са делегацијом, представници Министарства просвете, науке и технолошкога развоја Владе Републике Србије и други угледни гости.

Декан Факултета, протопрезвитер-ставрофор др Предраг Пузовић, редовни професор, пожелео је добродошлицу гостима и присутне упознао са академским радом Факултета. Светосавску беседу о богословској делатности и значају првога Архиепископа српског, посматрано кроз призму овогодишњег јубиларног обележавања 1700 година од проглашења Миланскога едикта, али и мисионарске делатности Светих Равноапостола Кирила и Методија, произнео је протопрезвитер-ставрофор др Радомир Поповић, редовни професор.

У наставку програма академије уручене су дипломе студентима који су дипломирали у протеклој години, а додељене су и светосавске награде:

- награда за студента генерације додељена је Николи Јоцићу (просек: 9,73).

- награде за студенте који су дипломирали са високим просеком оцена додељене су: Марији Милинчић (просек: 9,54), Марку Јовановићу (просек 9,33) и Милану Шишићу (просек 9,22).

- награде за студенте који су дипломирали са високим просеком оцена на мастер студијама додељене су: Клаудији Ченде (просек: 10,00), Марку Шукунди (просек: 10,00), Стефану Јанковићу (просек: 10,00).

Најбољи успех из предмета Историја религије у протеклој години остварио је студент Михаило Симић, којега је наградила породица покојног професора овог Факултета, др Лазара Милина.

Најбољи успех из предмета Хришћанска етика у протеклој години остварио је студент Далибор Видојевић, којега је наградила породица покојног професора овог Факултета, др Димитрија Димитријевића.

Додељене су, традиционално, и награде за урађене светосавске темате и изузетно урађене дипломске радове. Добитници су следећи студенти:

Прва награда – Златко Вујановић, за рад "Човеково обожење као охристовљење по Светом Григорију Богослову";

Друга награда – Борис Илић, за рад "Јустин Нови Ћелијски и философски значај светосавља";

Трећа награда равноправно је додељена Марку Шукунди, за рад под насловом "Свети Сава у народном веровању и предању", Слободану Милашиновићу за рад "Свети Сава у народном веровању и предању" и Ненаду Стојановићу за рад "Религија у Јапану".

За изузетан допринос неговању богослужбеног живота и поретка у факултетском храму Светог Јована Богослова похваљени су Александар Лукић који ревносно врши службу типикара, Стефан Минаковић који ревносно врши службу еклисиарха, Живко Раиновић који ревносно врши службу појца и Горана Глишић, која се истиче ревносним похађањем светих богослужења.

Завршни део академије састојао се из културно-уметничког дела програма, у оквиру којег су наступили, поред хора Факултета, првомајстор фруле и професор музике господин Бора Дугић уз пратњу господина Слободана Продановића, затим Гудачи Светог Ђорђа са оперском дивом госпођом Јасмином Трумбеташ Петровић, потом студенти овог Факултета Миланка Тешовић, Лазар Ђачић, Ведран Грмуша, Никола Војновић, Спасоје Јоксимовић и Владимир Радовић. Након сјајног изведеног програма дванаестогодишњег гуслара Николе Поповића, културно-уметнички део свечане академије је окончан динамичним наступом Националног ансамбла „Коло“.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је, непосредно пре самога завршетка академије, пререзао славски колач, при чему је произнео надахнуту беседу и честитао славу студентима и професорима. Академија је, напослетку, приведена крају заједничким певањем Светосавске химне.

Свети Сава 2013.