Универзитет у Београду - Православни богословски факултет

Блог


ДОГАЂАЈИ

Прослава Светог Саве 2014.

27. јануар 2014.

Прослава празника Светог Саве на Православном богословском факултету Универзитета у Београду отпочела је 26.1.2014. године, празничним бденијем којим је началствовао декан факултета, високопречасни протојереј-ставрофор проф. др Предраг Пузовић уз саслуживање свештеника и ђакона са факултета, а уз молитвено учешће бројних гостију и студената.

27.1.2014. године, Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански господин Андреј, викар Патријарха српског, уз саслуживање великог броја свештеника и ђакона Православног богословског факултета, а богослужење су увеличали угледни гости, као и велики број студената. Епископ Андреј је у својој беседи пренео патријарашки благослов и поздрав свим присутнима и пожелео је срећан и благословен рад ове установе.

Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј, после Свете архијерејске Литургије у Храму Светог Саве, посетио је Православни богословски факултет Универзитета у Београду и свим присутнима честитао је празник. Патријарх Иринеј се посебно обратио гостима рекавши да нас је време једне од других одвојило, али да је зато важно што нас Свети Сава изнова сабира.

Свечана Светосавска академија одржала се у амфитеатру највишег училишта Цркве. На самом почетку отпеван је тропар Светом Сави од стране студената Православног богословског факултета, као и хора „Станковић“ при цркви Ружици, а дириговао је господин Небојша Цвијановић.

Потом је проф. др Предраг Пузовић, декан Факултета пожелео добродошлицу свим присутнима. Међу многобројним званицама, које су својим присуством увеличале радосни карактер саме академије, били су Његово Преосвештенство Епископ ремезијански господин Андреј, Његова Екселенција монсињор Орландо Антонини, апостолски нунције Свете Столице у Србији, Преузвишени господин монсињор Станислав Хочевар, Надбискуп и Митрополит београдски, Министар просвете, науке и технолошкога развоја Владе Републике Србије проф. др Томислав Јовановић са делегацијом, Његово Краљевско Височанство Кнез Александар Карађорђевић са супругом Катарином Карађорђевић, проректорка за наставу Универзитета у Београду проф. др Нада Ковачевић, проректор за финансије и организацију проф. др Миодраг Поповић, проректор универзитета у Источном Сарајеву проф. др Дарко Ђого, декан Правног факултета у Источном Сарајеву проф. др Милан Томић, декан Католичког богословног факултета Свеучилишта у Загребу проф. др Тончи Матулић са делегацијом, декан Теолошког факултета Универзитета у Љубљани проф. др Кристијан Гостечник са делегацијом и други угледни гости, који су се захвалили на гостопримству и честитали празник.

Декан је по први пут доделио Светосавске повеље Министарству просвете, науке и технолошког развоја и Универзитету у Београду за свесрдну подршку научно-истраживачким делатностима. Министар просвете проф. др Томислав Јовановић захвалио се и нагласио да се осећа дужним да као министар помаже Православном богословском факултету. Проректорка за наставу проф. др Нада Ковачевић такође се захвалила уз уверење да ће се успешна сарадња наставити.

Проф. др Предраг Пузовић представио је динамичан рад факултета у протеклој 2013. години. Православни богословски факултет је објавио у 2013. години двадесет два наслова, а од 2009. године, чак 130 наслова. Редовно излазе часописи Филотеос, Богословље и Вероучитељ у школи.

Организовано је више симпосиона, од којих су најзначајнији:

  • Међународни скуп „Црква у доба Светог Цара Константина Великог“
  • „Свети Дух у Новом Завету и Цркви“
  • Међународни скуп „Кирилометодијевско предање и језик и мисија Цркве у 21. веку“.

Редовни годишњи симпосион „Српска теологија данас“ окупио је 120 учесника, а 2013. године су обележени јубилеји: 900 година од рођења Стефана Немање, три века Карловачке митрополије, као и 200 година од рођења Петра II Петровића Његоша.

На Факултету су одржана и предавања угледних професора, а истакли бисмо запажено предавање Његовог Високопреосвештенства Митрополита Црногорско-приморског господина Амфилохија, као и предавање Његове Екселенције Франсоа Ксавие Денио-а (Francois-Xavier Deniau), амбасадора Француске у Београду.

У наставку извештаја Декана наведено је да је у 2013. години:

  • Докторирао мр Предраг Петровић, на тему: „Есхатолошко-историјске димензије постојања у делима Дионисија Ареопагита и Максима Исповедника“.
  • Магистрирао је Недељко Ристановић на тему: „Човек као евхаристијско биће у теологији Светог Јустина Ћелијског“.

Уручене су дипломе студентима који су дипломирали у протеклој години, а додељене су и светосавске награде.

Студент генерације је госпођица Оливера Живковић (просечна оцена 9,32 - студирала четири године)

Похваљују се и дипломци са високим просеком оцена на Факултету у протеклој години:

  • Господин Виктор Вучинић, општи смер (просек 9,69 - студирао шест година)
  • Господин Дејан Драмаћанин, општи смер (просек 9,41 - студирао пет година)
  • Господин Бранко Радовановић, општи смер (просек 9,03 - студирао пет година)
  • Господин Јовица Вукасовић, практични смер (просек 9,04 - студирао три године)
  • Господин Александар Драгољубов, практични смер (просек 8,59 - студирао четири године)
  • Госпођица Наташа Филиповић, практични смер (просек 9,04 - студирала пет година)
  • Господин Стеван Сировљевић, мастер академске студије, (просек 10,00)
  • Господин Крсто Станишић, мастер академске студије, (просек 10,00)
  • Господин Ђорђе Чоловић, мастер академске студије, (просек 10,00)
  • Господин Јарослав Купријаниук, мастер академске студије, (просек 9,27)
  • Господин Марко Делић, стари програм (просек 9,45)

Прва награда за Светосавски темат у протеклој години додељује се студенту Ненаду Зекавици, за рад под насловом: „Коментар на књигу пророка Данила Теодорита, епископа Кира“.

Друга награда додељује се Слободану Милашиновићу, за рад под насловом: „Култ Светог Саве у Карловачкој митрополији“.

Трећа награда додељује се Борису Секулићу, за рад под насловом: „Методе тумачења Светога Писма“.

Најбољи успех из предмета Историја религије у протеклој години остварила је студенткиња Сања Горчић, а награду додељује породица блаженопочившег професора др Лазара Милина.

Најбољи успех из предмета Хришћанска етика у протеклој години остварио је студент Никола Адамовић, а награду додељује породица блаженопочившег професора др Димитрија Димитријевића.

За изузетан допринос богослужењу награђују се:

  • Младен Андрејић, типикар
  • Сретко Томашевић, еклисиарх
  • Бранко Бандобрански, појац
  • Милица Трајковић се истиче ревношћу похађања богослужења,
  • а за допринос у организовању и увежбавању мешовитог хора награђује се студент Душан Медић.

Затим су подељене дипломе студентима који су ове године дипломирали.

Светосавску беседу на тему „Библија у делима Светог Саве” надахнуто је произнео проф. др Илија Томић.

Потом је наступио културно-уметнички део програма. Хор „Станковић“ при цркви Ружици отпевао је композицију Кир Исаије Србина из петнаестог века Агиос о Теос (Свети Боже), уз солисту Дину Сајех, а затим дело Косово – Србија нашег познатог композитора Александра Вујића.

Патриотске стихове чули смо од нашег славног драмског уметника Танасија Узуновића који је говорио одломак из Житија Светог Симеона од Светог Саве, а у истом духу је наставио и велики драмски уметник Љубомир Тадић који је говорио одломак из дневника Арчибалда Рајса.

На крају су приказана и маестрална инструментална дела. Наш прослављени виолиниста Јован Колунџија одсвирао је дело Камиљ Сенс-Санса – Скерцо и Рондо каприћозо уз клавирску пратњу његове сестре пијанисткиње Наде Колунџије.

Ансамбл „Таурунум“ разгалио је све присутне композицијом Владимира Маричића Болеро Неготино, а на крају је по аранжману Ивана Плазачића распевану композицију Таласи Амура (Амурски валови) коју је компоновао М.А. Кјус и Соколов отпевао солиста Игор Аризановић уз пратњу хора, као и ансамбла „Таурунум“, а све под диригентском палицом господина Небојше Цвијановића.

Академија се завршила појањем Светосавске химне.