Универзитет у Београду - Православни богословски факултет

Блог


ДОГАЂАЈИ

Асистент Марко Вилотић одбранио је докторску дисертацију

24. октобар 2015.

Дана 24. 10. 2015. године у амфитеатру Православног богословског факултета Универзитета у Београду, пред петочланом комисијом коју су сачињавали проф. др Богољуб Шијаковић (председник комисије), проф. др Владан Перишић (ментор), доц. др Дарко Ђого, доц. др Дражен Перић и доц. др Раде Кисић докторску дисертацију под насловом „Теологија као трансцендентална антропологија у делу Карла Ранера" одбранио је кандидат Марко Вилотић, асистент на ПБФ, стекавши тиме звање доктора теологије.

Др Марко Вилотић Асистент Марко Вилотић одбранио је докторску дисертацију

Кандидат је у дисертацији пружио критичку анализу Ранеровог трансцендентално-антрополошког пројекта. Он је указао на акутност проблема који су овим пројектом адресовани, издвојивши и обрадивши тројаке корене који су омогућили његов развој. Потом је демонстрирао примене датог метода на христолошко учење Цркве, те, коначно, пружио критичку процену целог пројекта и разјашњење у ком смислу он може бити користан и данас, посебно у православном теолошком контексту.

Комисија је била јединствена у оцени да је кандидат, упркос изузетној сложености и захтевном дискурзивном нивоу оваквог научног подухвата, веома успешно окончао своје истраживање и успео да га презентује на јасан и кохерентан начин. Такође, комисија је била нарочито задовољна тиме што је кандидат српској научној јавности успео да пружи оригинално истраживање извршено на веома компликованој грађи и што је српску теолошку литературу обогатио важним доприносом из области савремене теологије.