Универзитет у Београду - Православни богословски факултет

Блог


ДОГАЂАЈИ

Мр Небојша Тумара одбранио је докторску дисертацију

25. септембар 2015.

У великом амфитеатру Православног богословског факултета Универзитета у Београду, 25. септембра 2015. године, пред петочланом Комисијом коју су сачињавали проф. др Родољуб Кубат (ментор), проф. др Предраг Драгутиновић (председник Комисије), проф. др Петар Јевремовић (ванредни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду), доц. др Здравко Јовановић и доц. др Владан Таталовић, докторску тезу под насловом „Антрополошке претпоставке аскетског тумачења Светог Писма као извора светог учења у ранорабинском јудаизму и раносиријском хришћанству“ одбранио је кандидат мр Небојша Тумара и тако стекао звање доктора теологије.

Др Небојша Тумара Мр Небојша Тумара одбранио је докторску дисертацију

Докторска дисертација односи се на део полемике која је вођена између ранорабинског јудаизма и сиријског хришћанства у Месопотамији, у периоду касне антике. Полемика је евидентна у делима Афраата и св. Јефрема Сирина који су у фокусу рада. Из ње је кандидат посебно издвојио и обрадио оне елементе који се односе на тело и телесност: питање девствености/целибата, брака и питање обрезања. Коначно, тема овог рада поставља питање које се односи на улогу тела и телесних чула у процесу богопознања у формативном периоду рабинског јудаизма и сиријског хришћанства.

Комисија је била сложна у оцени да је кандидат, упркос обимности оваквог научног подухвата, веома успешно окончао своје истраживање и представио га пред научном јавношћу и уваженим аудиторијумом. Чланови комисије су изразили посебно задовољство што кандидат српској научној јавности представио оригинално истраживање и што је иста обогаћена значајним делом из области ранорабинске и сиријске библијске егзегезе.