Универзитет у Београду - Православни богословски факултет

Блог


ДОГАЂАЈИ

Прослава Светог Саве 2015.

27. јануар 2015.

Празничним бденијем које су служили бројни свештеници и ђакони, уз молитвено учешће угледних гостију, професора и студената, 26. јануара 2015. године, отпочело је празновање Светог Саве на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

27. јануара 2015. године, на сам дан празника, Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ топлички господин Арсеније, викар Патријарха српског, уз саслуживање високопречасног протојереја-ставрофора проф. др Предрага Пузовића, декана Православног богословског факултета Универзитета у Београду, протојереја-ставрофора проф. др Дарка Ђога, декана Православног богословског факултета у Фочи, као и великог броја свештеника и ђакона Православног богословског факултета, а молитвено су учествовали у богослужењу угледни гости, као и уважени професори и студенти.

Свечана Светосавска академија одржала се у амфитеатру Факултета. На самом почетку отпеван је тропар Светом Сави од стране хора студената Православног богословског факултета Универзитета у Београду под руководством пречасног ђакона др Драгана Ашковића.

Водитељи свечане академије били су Бранко Веселиновић и Тамара Гајић.

Потом је проф. др Предраг Пузовић, декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду, пожелео добродошлицу свим присутнима. Међу многобројним званицама, које су својим присуством увеличале радосни карактер саме академије, били су Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј, господин председник Републике Србије Томислав Николић, Његово Преосвештенство Епископ топлички господин Арсеније, Преузвишени господин монсињор Станислав Хочевар, Надбискуп и Митрополит београдски, проректор за финансије и организацију Универзитета у Београду проф. др Миодраг Поповић, проректорка за наставу Универзитета у Београду проф. др Нада Ковачевић, господин Милета Радојевић, директор Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама, продекан Католичког богословног факултета Свеучилишта у Загребу проф. др Славко Слишковић са делегацијом, др Станко Герјољ, професор Теолошког факултета Универзитета у Љубљани са делегацијом, декан Православног богословског факултета у Фочи проф. др Дарко Ђого, високопречасни протојереј-ставрофор др Саво Јовић, секретар Светог архијерејског синода Српске Православне Цркве, представници министарства просвете, науке и технолошкога развоја Владе Републике, и други угледни гости, који су се захвалили на гостопримству и честитали празник.

Проф. др Предраг Пузовић представио је динамичан рад факултета у протеклој 2014. години. Редовно излазе часописи Богословље, Филотеос и Логос. Организован је међународни симпосион поводом стогодишњице од Великог рата.

У наставку извештаја Декан је нагласио да је у 2014. години чак седам доктораната одбранило докторску дисертацију и тако су стекли звање доктора богословских наука, један је кандидат магистрирао, а чак је 240 студената дипломирало на основним студијама у академској 2013/4. години.

Студент генерације је господин Владимир Стевановић (просечна оцена 9,32 - студирао четири године).

Похваљују се и дипломци са високим просеком оцена на Факултету у протеклој години:

  • Господин Марко Пајчин (просек 9,51 - студирао пет година)
  • Господин Срђан Сефчик (просек 9,38 - студирао пет година)
  • Господин Лука Симанић, мастер академске студије, (просек 10,00)
  • Господин Атанасиос Атанасиадис, мастер академске студије, (просек 10,00)
  • Господин Туфик Тајер, мастер академске студије, (просек 10,00)
  • Госпођица Марина Стојановић, мастер академске студије, (просек 10,00)
  • Господин Велибор Крагић, мастер академске студије, (просек 10,00)
  • Госпођица Весна Трзин, мастер академске студије, (просек 10,00)
  • Господин Милан Шишић, мастер академске студије, (просек 9,87)

Прва награда за Светосавски темат у протеклој години додељује се студенту Ненаду Зекавици, за рад под насловом: „Филон из Александрије и његово дело DE OPIFICIO MUNDI“.

Друга награда додељује се Будимиру Кокотовићу, за рад под насловом: „Култ Светог Саве у Карловачкој митрополији“.

Најбољи успех из предмета Историја религије у протеклој години остварио је студент Марко Палежевић, а награду додељује породица блаженопочившег професора др Лазара Милина.

За изузетан допринос богослужењу награђују се:

  • Саша Врачевић, појац
  • Стефан Николић, црквењак
  • Мирко Врањеш, канонарх
  • Кристина Чупић, која се истиче ревношћу похађања богослужења.

Затим су подељене дипломе студентима који су ове године дипломирали.

Овом приликом проф. др Предраг Пузовић, декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду, уручио је светосавске повеље угледној господи која помажу рад Факултета:

  • начелник управе за односе са јавношћу пуковник Петар Бошковић за уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“
  • господин Драган Балтовски
  • господин Драгутин Милошевић

Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј, поздравио је све угледне госте и изразио радост што се Свети Сава поново прославља у свим образовним институцијама у Србији и тако се даје прави пример хришћанског живота.

Председник Републике Србије господин Томислав Николић, прочитавши одломак из беседе Светог Саве, нарочито је нагласио потребу да студенти Православног богословског факултета следе светли пример који нам је дао Свети Сава.

Затим су честитали празник и пожелели срећан рад Православном богословском факултету Универзитета у Београду и други угледни гости.

Светосавску беседу на тему: „Светосавље и просвета“ произнео је високопречасни протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, продекан за науку на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

Потом је наступио културно-уметнички део програма.

Најпре је првакиња београдске опере Јадранка Јовановић отпевала Романсу, а затим и композицију „Што се боре мисли моје“ Корнелија Станковића, уз клавирску пратњу пијанисткиње Невене Живковић.

Потом је наш познати драмски уметник Тихомир Арсић говорио беседу Светог владике Николаја изговорену у катедрали у Лондону, а затим и стихове „Солунци говоре“ - поводом стогодишњице од Великог рата.

На крају је наступио хор „Певачко Друштво Станковић“ који пева при цркви Ружици и капели Свете Петке под диригентским вођством маестра Небојше Цвијановића.

Композицију Александре Пахмутове на текст Николаја Добронравова „Как Молоды мы Были“ (Како смо били млади) отпевали су уз ансамбл „Таурунум“ који чине ученици гудачког одсека Музичке школе „Коста Манојловић“ из Земуна. Уметнички руководилац је Санда Драмићанин, а клавирски сарадник је Бисерка Маровић.

Композицију је аранжирао Иван Плазачић.

Цео програм Светосавске академије био је у знаку јубилеја – 200 година од почетка Другог српског устанка и 100 година од страхота Великог рата, те је у истом стилу била и последња композиција проф. Радомира Лалета Петровића „Песме старог ратника“ у извођењу хора „Певачко Друштво Станковић“.

Академија се завршила појањем Светосавске химне.