Универзитет у Београду - Православни богословски факултет

Блог


ДОГАЂАЈИ

Педагошки симпосион

4. јуни 2016.

Дана 4. јуна (22.маја) 2016.године, на Православном богословском факултету одржан је педагошки симпосион на тему „Сведочење Православне цркве у Аустрији и у Европи – са посебним освртом на верску наставу“. Организатори симпосиона били су Одбор за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке и Катихетско-педагошки Институт при Православном богословском факултету.

На позив Његове Светости патријарха српског Г. Иринеја, ово сабрање увеличао је својим присуством Високопреосвећени митрополит аустријски Г. Арсеније (Кардамакис), егзарх за Мађарску и средњу Европу Његове Свесветости васељенског патријарха Г.Г. Вартоломеја I. Вископреосвећени митрополит се у своме обраћању, захвалио организаторима, а присутнима напоменуо како Цариградска патријаршија и Српска православна црква данас имају стабилан однос који почива на љубави и уважавању, док из свог искуства зна да се грчки народ од малена учи да љуби своју православну браћу Србе. Не желећи да држи монолог, он је пробудио код присутних живу дискусију у циљу дељења искустава, како би сви, једни од других, по нешто научили. Дискусију је унапредио и својим обраћањем инспектор за верску наставу у Аустрији господин мр Бранислав Ђукарић, говорећи о односу државних и црквених институција у Аустрији према верској настави и организовању семинара за усавршавање вероучитеља и катихета.

Овом значајном догађају на нашем факултету присуствовао је велики број вероучитеља из Архиепископије београдске-карловачке и многи студенти факултета, будуће катихете. Присутне је, у име академске институције, поздравио уводним говором, господин декан факултета Високопречасни протојереј-ставрофор др Предраг Пузовић, истакнувиши како су многи вероучитељи Архиепископије, а и шире, били студенти високошколске установе - Православног богословског факултета, једног од четири факултета оснивача Универзитета у Београду. У име Архиепископије и Катихетско-педагошког Института, присутне је поздравио професор факултета и координатор за верску наставу Високопречасни протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, истичући у своме говору важност организовања оваквих догађаја у циљу уанпређења квалитета верске наставе и решавања проблема на које вероучитељи наилазе у своме раду, а такође изразио је и захвалност присутним гостима и предавачима што су прихватили позив да дођу, и својим учествовањем на овом симпосијуму поделе своја драгоцена искуства.

Текст приредио: Стефан Зељковић

Педагошки симпосион