Универзитет у Београду - Православни богословски факултет

Блог


ДОГАЂАЈИ

Хуманитарна посета студената Православног богословског факултета српским породицама косова и Метохије

9. јуни 2016.

На дан празника Вазнесења Христовог, 9. јуна 2016. студенти Православног богословског факултета Унвиерзитета у Београду, по благослову декана факултета Високопречасног протојереја-ставрофора др Предрага Пузовића, посетили су српске породице на Косову и Метохији и уручили хуманитарну помоћ.

У току Часног поста на факултету је организована од стране Студентског парламента на челу са студентом Стефаном Зељковићем, Великопосна хуманитарна акција прикупљања новца за породице на Косову и Метохији. Прикупљено је 23.000 РСД. У контакту са хуманитарном организцаијом Мајка девет Југовића, студенти су позвани у дводневну посету како би посетили угрожене породице и уручили хуманитарну помоћ. Испред факултетске заједнице у хуманитарну посету упутили су се студенти Божидар Ђенић, Марина Ћакић и Јелена Љубеновић. Првог дана посете Косову и Метохији, студенти су присуствовали торжественом литургијском слављу у манастиру Високи Дечани, посвећеном Вазнесењу Христовом. Студенте факултета је дочекао и угостио Високопреподобни игуман Светог манастира отац Сава. У име факултета манастиру је дарована збирка књига у издању ПБФ-а. Након посете манастру Високи Дечани, организација Мајка девет Југовића угостила је студенте у своме седишту, манастиру Грачаници. Овој хуманитарној организацији, која се свесрдно залаже за побољшање услова живота српских породица на Косову и Метохији, уручена је такође збирка књига на дар у име ПБФ-а.

Посета манастиру Високи Дечани

Другог дана посете, заједно са представницима хуманитарне организације, студенти су посетили три угрожене српске породице. Посећена је породица Жике Костића из села Зебинце – општина Ново Брдо, самохраног оца који живи са четверо малолетне деце, Тијаном, Александром, Михајлом и Даницом. Продицу је мајка напустилa, и отац се сам брине о малишанима, од којих Тијана, најстарија, тек завршава основну школу. Услови у којима живе су тешки, а деци и поред тога свега, највише је пријало друштво наших студената. Њихови загрљаји и сузе у очима су нешто што може да се најбоље осети у срцу када се види и доживи, јер нема речи које би то описале – њихову радост, њихову захвалност и њихову срећу.

Затим посећена је породица малолетног дечака Стефана Томића из села Доња Гуштерица, који болује од тумора лимфних жлезда, а живи са родитељима и дедом у тешким социјалним условима. Дечак је био на лечењу у Београду, те је новац уручен организацији како би се дечаку покрили трошкови пута.

На крају дана посећена је породица Савић, чији је најмлађи син, стар свега десет месеци, тешко болестан, будући да су му оштећени слух и вид. Родитељи су забринути за дечаково стање, јер често има температуру и губитак апетита. Социјални услови живота су посебно тешки, јер породица живи готово одсечена од света и једини извор прихода је препродаја дрва. Малолетна ћерка има тешки облик леукемије и целокупна слика је потресна. Део новца је уручен родитељима, како би могли покрити трошкове пута када дечака возе на прегледе.

Драги студенти, драге колеге, не знате ни сами колико сте милосрђе учинили учествујући у овој хуманитарној акцији. Наша идеја је да се у новој академској години покрене свеобухватинији хуманитарни програм како бисмо могли да учинимо и више од овога. Хвала вам свима на учешћу, а Господ ће вас наградити вишеструко за сваки ваш дар.

Текст приредио: Стефан Зељковић