Универзитет у Београду - Православни богословски факултет

Блог


ДОГАЂАЈИ

Меморандум о сарадњи студената факултета религијских усмерења

9. децембар 2016.

Дана 9. децембра 2016. године, у Бања Луци потписан је Меморандум о сарадњи - за имплементацију идеје о формирању уније студената теолошких факултета религијских усмерења на подручју Р. Србије, Р. Хрватске и БиХ, између Студентског парламента Православног богословског факултета Универзитета у Београду, Удружења студената Факултета Исламских наука Универзитета у Сарајеву и Студентског збора Факултета философије и религијских знаности Дружбе Исусове Универзитета у Загребу. Одлуком Студентског парламента ПБФ од 7. децембра, потврђене одлуком Наставно-научног већа од дана 8. децембра, наш факултет заступали су: Јована Маринковић потпредседница за међународне односе, Небојша Ђогатовић потпредседник за научно-истраживачки рад и Стефан Зељковић председник Студентског парламента. Меморандум је у име делегације из Сарајева потписао г. Харун Пајић заменик председника Удружења студената ФИН-а, а у име Студентског збора ФФРЗ из Загреба, председница г. Петра Хорватић. Циљ овог Меморандума јесте почетак реализације пројекта стварања уније теолошких факултета региона, где би се омогућила већа инволвираност младих теолога у процесу сарадње која је слаба или готово да не постоји између студената теолошких факултета региона. Текстом Меморандума потписници су се обавезали да ће у наредном периоду активно радити на објективној и непристрасној реализацији овог подухвата чија је идеја племенита и вишекорисна за будућност. Такође одређене су даље активности које између осталог укључују и придруживање других теолошких факултета региона у догледном периода.

Меморандум о сарадњи студената факултета религијских усмерења

Одсуство сарадње међу студентима теолошким факултетима држава региона, на академском пољу, пред савременим изазовима друштва, представља својеврстан проблем чије решавање је од велике важности, с обзиром на значај историјско-верског дела идентитета наших народа.

Из ове проблематике јавила се идеја о оснивању Међуфакултетске уније студената теолошких факултета региона. Имајући у виду улогу и значај теолошког образовања и верских институција које се баве образовањем у изградњи стабилности и мира у региону, те њихов допринос у ширењу европских идеја и вредности, али и општем друштвеном прогресу, те схватајући значај и неопходност квалитетног развоја међународних и међурелигијских односа; препознајући интерес за успостављањем тешњих видова међуљудске сарадње у процесу европских интеграција региона, и имајући у виду корист и значај оваквог једног пројекта, пре свега за студенте теолошких факултета, носиоце верског идентитета и образовања у своме народу, реализација ове идеја биће на многоструку корист.

Меморандум о сарадњи студената факултета религијских усмерења

Циљна група пројекта јесу студенти основних и постдипломских студија акредитованих факултета верских усмерења земаља региона, пре свега Р. Србије, Р. Хрватске и БиХ. С обзиром на значај који хришћанска Црква и исламска заједница поседују у друштву балканских народа, када је реч о педагошком и етичком васпитању, посебну важност за развој друштва представљају нови нараштаји верских представника који претендују да у будућности руководе својом верском заједницом и поучавају народ. Са друге стране, одсуство сарадње на пољу академског образовања, размене мишљења и искуства, између студената теологије на регионалном нивоу, у великој мери отежава унапређење, у циљу побољшања, међународних односа, који су у протеклом веку, различитим историјско-политичким факторима, нарушени. Овај проблем, даље, утиче и на развој савремене мисли у сваком народу понаособ, настављајући да одржава у животу предрасуде о другим људима, који нису истог вероисповедања као они. Православни богословски факултет, као академска институција, која је под окриљем једног од највећих Универзитета у региону, пружа могућност да се подстакне, у сарадњи са другим факултетима, решавање проблема. Окупљајући студенте теологије земаља региона, са заједничким идејама и проблемима, где ће они моћи кроз размену мишљења, знања и искуства, да допринесу реализацији боље будућности, лишене предрасуда и изграђене на квалитетним међуљудским односима, верујемо у дубоку племенитост, али и одговорност реализације ове идеје.

Стефан Зељковић, председник Студентског парламента