Универзитет у Београду - Православни богословски факултет

Блог


ДОГАЂАЈИ

Посета студената Православног богословског факултета Спомен подручју Јасеновац и Доња Градина

15. мај 2016.

Дана 15. 5. 2016. студенти Православног богословског факултета заједно са представницима наставног особља посетили су Спомен подручје Јасеновац и Доња Градина. Екскурзија је припремљена захваљујући труду Студентског парламента ПБФ, пре свега колеге Душана Вуковића. Путовање су пратили доц. др Растко Јовић, доц. др Андреј Јефтић, доц. др Марко Вилотић и асистент Ненад Божовић.

У раним јутарњим часовима 15. маја 2016, аутобус са 50 путника упутио се ка Републици Хрватској. У манастиру Јасеновац студенте су дочекали настојатељица манастира, мати Серафима, и протођакон Милан Томашевић, који су пружили срдачну и топлу добродошлицу. Мати Серафима нас је упутила у историју јасеновачког манастира рушеног два пута у 20. веку (1941. и 1995.). као и у потешкоће са којима се сусрећу у свакодневном животу.

Сам манастир налази се у процесу обнове. Током обиласка цркве сви присутни су отпевали Тропар јасеновачким мученицима. Мати Серафима је указала и на икону свештеномученика Душана Градишког (свештеник Душан Суботић), који није званично канонизован, али је погубљен заједно са епископом Платоном.

После послужења у манастиру, путовање се наставило ка Спомен подручју Јасеновац. Уследила је посета споменику Камени цвет, који је дело архитекте Богдана Богдановића. После достојанственог и молитвеног тиховања код споменика, путници су се упутили ка Меморијалном музеју. У музеју је окупљене дочекао кустос, г. Иво Пејаковић, који је изнео историјске чињенице у вези са самим концентрационим логором, али и свим недаћама са којима се сусрео овај Музеј у току и после рата 90-их. Иако је после Другог светског рата сам комплекс логора уништен, сведочанства преживелих и преостали артефакти остављају веома снажан утисак, почев од спискова убијених, фотографија логораша и њихових личних ствари.

Завршетком посете музеју, путници су се упутили ка БиХ (Република Српска), како би посетили највеће стратиште логора Јасеновац – Доња Градина. У музеју је окупљене поздравио г. Дејан Мотл који је одржао једно краће предавање, а затим је одговарао и на питања студената и професора. Одласком из музеја, упутили смо се ка Гробним пољима где према речима кустоса улегнуте хумке представљају масовне гробнице. Над сенима погубљених мученика отпеван је тропар Васкрсења.

Повратак за Београд уследио је у касним поподневним часовима. Посета је прошла у најбољем реду остављајући снажан утисак на све оне који су учествовали у њој. Посебно желимо нагласити да смо поносни на наше студенте који су све време задржали достојанство представљајући наш факултет на најбољи могући начин. Овом приликом захваљујемо се и агенцији Талас травел као и удружењу Србија за младе који су помогли организацију овог путовања.

Растко Јовић и Ненад Божовић

Посета студената Православног богословског факултета Спомен подручју Јасеновац и Доња Градина