Универзитет у Београду - Православни богословски факултет

Блог


ДОГАЂАЈИ

Међународни теолошки сусрети студената - Београд 2016.

18. септембар 2016.

Положај и задатак теологије неопходно је изнова утврђивати и потврђивати у савременом свету у духу традиције сарадње традиционалних Цркава и верских заједница на овим просторима, будући да је таква врста сарадње управо оно што дефинише идентитет теологије сваке верске заједнице. Имајући ову традицију на уму група студената Православног богословског факултета Универзитета у Београду је, по благослову декана Факултета високопречасног оца протојереја-ставрофора др Предрага Пузовића, а уз помоћ професора, протеклих годину дана радила је на остварењу пројекта „Међународни теолошки сусрети студената – Београд 2016.“. На њихову иницијативу и залагање, у просторијама Факултета, одржан је први међурелигијски симпосион студената теологије од 15. до 18. септембра 2016. године на тему „Изазови садашњости“.

Симпосион је свечано отворен културно-уметничким програмом који је почео појањем хора богословије Светог Саве у Београду молитве „Оче наш“, а закључен звуцима оркестра Shira u’tfila инспирисаним разноврсношћу јудео-шпанских, арапских и балканских музичких традиција. Затим, присутнима су се обратили представници верских заједница: у име Српске Православне Цркве викар Његове Светости патријарха српског г. Иринеја, Његово Преосвештенство епископ топлички г. Арсеније, потом Његова Преузвишеност надбискуп београдски г. Станислав Хочевар, господин рабин Исак Асиел, Реис-ул-улема ефендија Сеад Насуфовић, као и директор фондације Konrad Adenauer Stiftung г. Норберт Бекман. Отварање овог свечаног и значајног догађаја увеличао је својим присуством г. Гаврило Грбан, представник Канцеларије за односе са црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије, као и представници амбасада земаља факултета учесника: Репубике Хрватске, Бугарске и Румуније. Напослетку се присутнима, у име организационог тима, обратио председник Студентског парламента, г. Стефан Зељковић, који је истакао да је циљ сусрета студената теологије из региона унапређење академске сарадње кроз трагање за заједничким одговорима на различита богословска, социолошка и етичка питања, као и продубљивање међурелигијског дијалога у сврху изградње боље будућности.

У циљу бољег упознавања учесника, први радни дан симпосиона започет је интерактивном радионицом. Већ тада су покренута важна питања те су дискусије и након уобичајених распореда предавања биле врло живе. У првој сесији су дискутовали Католички теолошки факултет Универзитета у Сплиту и Факултет за исламске студије у Новом Пазару на тему „Значај наслеђа авраамовских религија у културном наслеђу уједињене Европе“. Другу сесију истог дана чинила је тема „Примена људских права – слобода и одговорност“ на коју су излагали домаћин сусрета – Православни богословски факултет у Београду и Католички теолошки факултет Универзитета у Љубљани. Трећу и последњу сесију тога заузела је презентација Православни богословски факултет Клуж-Напока Универзитета у Бабеш-Бојају темом „Аутономија и дијалог – неопходност консултовања других религијских заједница“.

Нови радни дан симпосиона отворен је презентацијама на тему „Религија и рат – pro et contra пацифизма“ Католичког теолошког факултета из Ђакова Универзитета Јосип Јурај Штросмајер у Осијеку, као и Православног богословског факултета из Фоче Универзитета у Источном Сарајеву. Друга седница отпочела је темом „Религијска заједница у секуларно-капиталистичком друштву“ коју су представили студенти Православног богословског факултета Универзитета Свети Кирило и Методије у Великом Трнову, а завршила темом „Ислам пред изазовима мигрантске кризе“ на коју су говорили представници Факултета исламских наука Универзитета у Сарајеву. Изразивши жаљење због немогућности да узму директног учешћа у овако значајном догађају, представници овог Факултета своју тему су представили електронским што је значајно допринело извођењу самог скупа који је укључио и савремене интерактивне технолошке методе.

Продубљивање дискусија и дијалошких ставова настављено је посетом верским објектима у Београду. Посећен је Музеј Српске Православне Цркве, Храм Светог Саве на Врачару, Црква Криста Краља и Бајракли џамија. Срдачан пријем домаћина учинио је да овај сусрет добије истински и реалан значај, јер су овакве посете доказ да се реч верских заједница заиста чује и међусобно уважава. Овај последњи радни дан симпосиона завршен је свечаном вечером где су учесници, уз пригодан културно-уметнички програм и гостољубиву атмосферу заједно размењивали мишљења и утиске.

Служењем Свете Литургије у капели Светог Јована Богослова на Богословском факултету, у недељу 18. септембра, означен је завршетак овог догађаја. Након тога, учесницима је приређена и церемонија затварања током које им се у име домаћина обратио др Владан Таталовић, продекан за наставу и, у име организатора, председник Студентског парламента г. Стефан Зељковић.

Читав сусрет одисао је духом мира и толеранције, усуђујем се рећи и међусобне искрене наклоности учесника. Ови млади теолози показали су да је исправно схваћена религија у својој суштини управо љубав и миротворство. Схвативши да је подозривост према другом, другачијем и различитом проузрокована неупућеношћу и незнањем на првом месту, они су одлучили да начине први корак, да се саберу на истом месту, разговарају о различитим проблемима, о савременим изазовима који се налазе пред сваком верском заједницом, о међусобним разликама, а све уз искрен осмех, отвореност, дела и речи које су порушиле све предрасуде. У нади да је ово само први у низу међународних теолошких сусрета, студенти су се поздравили до скорог виђења, охрабрени што су пронашли истомишљенике којима су звезда водиља речи Псалмпојца: „Како је лепо и красно кад сва браћа живе заједно!“ (Пс 133:1). Реализација пројекта посебну захвалност дугује Православном Богословском Факултету, Фондацији Konrad Adenauer Stiftung и епархијама СПЦ: Митрополији загребачко-љубљанској, Епархији бачкој, браничевској и крушевачкој.

Марина Ћакић

Међународни теолошки сусрети студената - Београд 2016.