Универзитет у Београду - Православни богословски факултет

Блог


ДОГАЂАЈИ

Предавање др Наталије Јурјевне Сухове на Православном богословском факултету Универзитета у Београду

25. март 2016.

У оквиру споразума о сарадњи између Универзитета у Београду и Православног светотихоновског универзитета у Москви, а у склопу предавања из предмета Историја помесних Цркава, наш факултет имао је част да угости др Наталију Јурјевну Сухову, професора Богословског факултета Православног светотихоновског универзитета у Москви.

Др Наталија Јурјевна Сухова је професор на Катедри за Историју Руске Православне Цркве Богословског факултета Православног Светотихоновског универзитета у Москви. Руководилац је Научног центра за историју богословља и богословског образовања у Русији, при поменутом факултету. Руководилац је Сектора постдипломских студија на овом факултету. Аутор је 4 монографије и више од 220 научних радова из области историје богословља и богословског образовања у Русији.

На Православном богословском факултету одржала је, 25. марта 2016. године, предавање на тему Руско академско богословље до 1917. године. Наставници и студенти нашег факултета имали су прилику да се из прве руке, од стране врхунског стручњака за историју руског богословља, упознају са делатношћу низа еминентних руских богослова, из XIX и са почетка XX века. Слушали су о богословљу Светог Филарета (Дроздова), митрополита московског, о црквеноисторијским радовима аскете богословске науке Василија Васиљевича Болотова, о делатности великана литургичке науке Алексеја Афанасјевича Дмитријевског, о руским библистима Митрофану Дмитријевичу Муретову и Николају Никаноровичу Глубоковском, о религијској философији и мученичком подвигу Павла Флоренског и још о низу других великана руске доревулуционе богословске мисли.

На крају предавања, које је било пропраћено power-point презентацијом, наставници и студенти нашег факултета имали су прилику да поставе питања. У плодној дискусији др Наталија Јурјевна Сухова додатно је разјаснила поједине аспекте везане за савремено поимање достигнућа руског академског дореволуционог богословља, како у самој Русији, тако и шире, у православном свету.

Предавање др Наталије Јурјевне Сухове јесте важан импулс за даљу научну сарадњу између два богословска факултета, који представљају центре богословско-научне делатности Руске и Српске Православне Цркве.

Доц. др Владислав Пузовић

Предавање др Наталије Јурјевне Сухове