Универзитет у Београду - Православни богословски факултет

Блог


ДОГАЂАЈИ

Библиодрама "Патријарх Аврам"

14. децембар 2017.

Четрнаестог децембра текуће године, пред пуним амфитеатром Православног богословског факултета, по други пут је изведена библио-драма ,,Патријарх Аврам”, у извођењу студената друге и треће године. Сценарио за овај комад написао је асс. Ненад Божовић, док је редитељски посао на себе преузео студент Душан Дробиловић. Циљ овог пројекта јесте да се библијски текст прикаже на начин разумљив модерном човеку, пре свега млађим нараштајима, и да се оживи једна старозаветна прича, чија је радња смештена у период од пре око 4000 година. Костиме је саставио студент Јован Пешић, а највећи утисак оставио је костим египатског фараона. Сама појава фараона на сцени, коју је на комичан, али уједно и озбиљан начин тумачио Илија Тривић, изазвала је највише овација.

Музичка пратња је употпунила доживљај, изводећи пригодне композиције уз одређене сцене и оставивши изванредан утисак на присутне. Сцена Тарине смрти, прогона Агаре, жртвовања Исака, смрти Аврамове, као и свако јављање Божије, изазвали су буру емоција код гледалаца, чему је пратећа озбиљна музика знатно допринела.

Имајући у виду историју утицаја, библијска порука преношена је на различите начине. Модерно доба захтева нова промишљања о савременим модерним интерпретацијама. Поред метода које подразумевају употребу технике, филма, веб дизајна и сл, библио-драма јесте врхунски начин приказивања једне библијске приче у XXI веку, а посебно треба истаћи топлину коју драмски приказ Библије поседује. Сценарио библиодраме се у највећој мери придржавао библијског текста, а костими и уверљивост глуме оставили су велики утисак пребацивши нас тако у давно прохујало време. Сам процес припремања изведбе, учења текстова и прилагођавања сценографије захтевао је велики ентузијазам и рад студената који далеко превазилази време утрошено на академске обавезе чиме се показало да нове и креативне методе наставе успевају да студенте мотивишу на веће залагање у односу на класичне. Тиме се показало да је библиодрама једно од најкреативнијих облика наставе које искоришћава сву даровитост студената.

Извођење је било хуманитарног карактера, а сав новац је прослеђен угроженим породицама на КиМ. На овај начин, лепо и корисно су спојени, а наши студенти, као и остали посетиоци, показали су хуманост на делу.

Пун амфитеатар, са све галеријом, овације публике и коментари, који су за сада искључиво позитивни, као и позиви за наступе и изван граница наше земље, сведоче о успешности идеје и неопходности даљег рада на библиодрами.

Текст: Дарко Стевановић

Фото: М. Милићевић