Универзитет у Београду - Православни богословски факултет

Блог


ДОГАЂАЈИ

Промоција монографије „Руски путеви српског богословља: 
школовање Срба на руским духовним академијама 1849-1917“

15. децембар 2017.

Дана 15. децембра 2017. на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, у присуству запаженог броја професора и студената, одржана је промоција капиталног дела „Руски путеви српског богословља: школовање Срба на руским духовним академијама 1849-1917“, доцента др Владислава Пузовића.

Учесници промоције били су професор Философског факултета др Милош Ковић, професори Богословског факултета протојереј-ставрофор др Радомир Поповић и др Богољуб Шијаковић, те аутор књиге др Владислав Пузовић.

Предмет монографије представља, хвале достојно, истраживање историјског тока и богословског значаја школовања Срба на духовним академијама царске Русије, у другој половини XIX и почетком XX века, од којих су многи по повратку у своју отаџбину, постали носиоци просветно-културног и црквеног препорода. Међу славним именима, руских питомаца налазе се: Дионисије Новаковић, Михаило Јовановић, Никодим Милаш, Иринеј Ћирић, Платон Јовановић, Чедомиљ Митровић, Јосиф Цвијовић, Мардарије Ускоковић и многи други од укупно 234 српска студента школована у Русији током овог периода. Духовне академије царске Русије подариле су образовање седморици светитеља и двадесет четворици архијереја Српске Православне Цркве.

Протојереј-ставрофор др Радомир Поповић нагласио је како су Срби стицали на духовним академијама, не само основно образовање, него од великог значаја су бројне докторске дисертације, наведене у овој монографији. По речима проф. др Богољуба Шијаковића, упознавање са коренима српске богословске мисли и њеним повезницама са руским богословљем, пружа нам могућност већег вредновања властитог историјско-богословског наслеђа. Он је указао на драгоценост ове монографије и због наведеног азбучника Срба, који су се школовали на руским духовним академијама, те прилог од 219 фотографија докумената из многих архивских фондова, који се први пут објављују. Професор др Милош Ковић навео је да ово дело мења главни ток у тумачењу интелектуалне историје - историје идеја српског XIX века, истичући да је интелектуални и духовни утицај Русије на Србију био потцењен.

Захваљујући се учесницима промоције, аутор књиге др Владислав Пузовић дао је завршно слово учинивши осврт на вишегодишње прегалаштво у прикупљању архивске грађе и значају који има рад на проучавању руско-српских црквених односа. Завршио је вече промоције речима: „О српском богословском наслеђу, на први мах можемо да кажемо да није много богато и значајно за хришћанство, али то не значи да оно не постоји и ми српски богослови смо први позвани на тај пут изучавања“.

Приказ монографије представљен је 22. септембра 2017. године у Москви на Православном Свето-Тихоновском хуманитарном универзитету. Њено припремање подразумевало је вишегодишње истраживање, које се базирало на раду у архивским фондовима Кијева, Москве и Санкт-Петербурга, и зато њен значај превазилази многе досадашње радове, јер на садржајан и концизан начин пружа увид у стварање српске интелектуалне елите и њен пут од руских духовних колевки до академских и црквених институција код Срба.

Приредили: Стефан Зељковић, Ранка Маџаревић