Вести

[21. 5. 2023] Прослава празника Светог Јована Богослова

У недељу шесту по Васкрсу 21. маја 2023. на Православном богословском факултету прослављен је заштитник студената – Свети апостол Јован Богослов.

Славска свечаност започела је уочи самог празника свеноћним бденијем у капели факултета, којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ Јегарски г. Нектарије.

На сам дан празника Светом архијерејском литургиом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ Марчански г. Сава, уз саслужење Преосвећеног Епископа Хумског г. Јована, архимандрита др Прокопија (Тајара), декана протојереја др Зорана Ранковића, професора факултета, као и служашчих у капели.

Литургији су молитвено присуствовали многобројни пријатељи факултета међу којима Председник Градске општине Палилула Мирослав Ивановић, Мирољуб Несторовић и др Марко Николић.

Након прочитаног еванђеља Епископ Сава се обартио поучном архипастирском беседом у којој је истакао да је Свети апостол Јован ишао путем Светости, да је на том појму развио своје еванђеље, те о њему богато и често говори у својим текстовима. Јеванђење које смо слушали говори како је Господ разгнао таму слепоме од рођења онога момента када га је исцелио. Како су повезивали грех и болест, овај човек је био одбачен и стигматизован као велики грешник због свог телсеног недостака, али Христос ту логику изокреће, преокреће наопако. Господ овде уводи нову логику, која није од овога света. Овом логиком је добро и живот уствари оно што је од Бога, све што је благослов, а не проклество и казна. Бог је милостив, зато и долази међу нас и доноси Светлост. Ту Светлост, самога Себе, Христос даје свакоме човеку. На крају своје беседе Владика Сава је пожелео да Господ свима нама дарује Светлост, не само на овај празнични дан него у све дане до свршетка века.

По освећењу славских дарова, декан факултета свечано је уручио дипломе онима који су у претходном периоду дипломирали.

Истога дана студентска служба заједно са студентима дочекала је заинтересоване који би студирали ПБФ поделивши све неопходне информације за упис, као и начину студирања.