Eduroam

EDUROAM® – Educational Roaming је бесплатан сервис за приступ Интернету. Својим корисницима омогућава безбедан, брз и једноставан приступ Интернету широм света, без потребе за отварањем додатних налога, уз коришћење већ постојећег корисничког имена и лозинке, креираних на институцији у којој раде или студирају.

Корисници eduroam сервиса су студенти и запослени у научно-истраживачким и образовним институцијама широм света. У Србији га могу користити студенти, професори, предавачи, научници, истраживачи и сви други запослени у институцијама чланицама Академске мреже Србије (АМРЕС). Молимо да прочитате Правилник АМРЕС eduroam сервиса. Последице непоштовања правилника сноси сам корисник.

Приступ eduroam Интернету са Православног богословског факултета

Студент Православног богословског факултета може коришћењем сопственог корисничког имена и лозинке за студентски веб сервис приступити eduroam Интернету на свом факултету, или из друге институције у Србији и свету, повезане на eduroam. Корисник има исти утисак, без обзира где приступа eduroam мрежи.

Студентско корисничко име је у форми БројИндекса@bfspc.bg.ac.rs. Пример: 20/321@bfspc.bg.ac.rs. Студентска лозинка је она која се употребљава за студентски веб сервис. На страници студентског сервиса могуће је ресетовати лозинку, али за то је потребно да ваш email буде уписан у ваш електронски досије. Ако email недостаје, ажурирајте тај податак што пре.

Наставник или сарадник факултета за eduroam употребљава корисничко име и лозинку које користи за приступ наставничком веб сервису, уз додатак домена @bfspc.bg.ac.rs после личног корисничког имена.

Eduroam је осим у Србији доступан у бројним научно-истраживачким и образовним институцијама земаља Европе и света. На матичној веб страници eduroam сервиса можете погледати мапу са приступним тачкама у целом свету, и добити додатне информације.

Да бисте могли приступити АМРЕС eduroam мрежи, посетите веб страницу CAT – Configuration Assistant Tool:

https://cat.eduroam.org/?idp=469

Преузмите апликацију и покрените на свом уређају. Пратите кораке кроз које вас води инсталациони процес. Приликом инсталације потребно је само унети корисничко име и лозинку. Тиме се поступак завршава и приступ мрежи је омогућен уколико се уређај налази у зони eduroam покривености.

Изузев претходно описаног начина, приступ eduroam мрежи можете остварити преко GETEDUROAM апликације и уносом релевантних личних приступних података.

На eduroam мрежи наш факултет се препознаје под називом: Faculty of Orthodox Theology, University of Belgrade.

За Ubuntu Linux кориснике препоручујемо ово упутство, освежено 31. маја 2021. године.