Вести

[21. 5. 2024] Прослава празника Светог Јована Богослова

У уторак, 21. маја 2024. на Православном богословском факултету прослављен је заштитник студената – Свети апостол Јован Богослов.

Славска свечаност започела је уочи самог празника свеноћним бденијем у капели факултета, којим је началствовао јеромонах др Андроник (Дунајев) уз саслужење професора факултета, као и служашчих у капели, а у молитвеном присуству декана.

На сам дан празника Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ марчански Г. Сава уз саслужење Преосвећеног Епископа новобрдског Г. Илариона, декана протојереја проф. др Зорана Ранковића, јеромонаха др Андроника (Дунајева), протојереја Борише Шањића, јереја проф. др Србољуба Убипариповића, ђакона проф. др Владана Таталовића, ђакона асистента Немање Костића.

Након прочитаног јеванђеља, Епископ Иларион је, између осталог ,рекао да искуство загрљаја у ком се налазио љубљени ученик, Свети апостол Јован Богослов са Христом се преноси на будуће генерације. Није теолог онај који је учио о Богу, него онај који страда, и да се у тескоби таквог живота налази пут који води у вечни живот. Сви смо позвани да будемо богослови и да се цео живот поучавамо богословљем. Епископ Иларион је пожелео да у нашем срцу жубори радост Васкрсења Христовог, да би заједно са заштитником факултета, Светим Јованом Богословом прослављали Онога који се кроз њега прославља -Оца, Сина и Светога Духа.

Лепоти богослужења допринело је појање студената које је предводио ђакон др Владимир Антић.

По освећењу славских дарова, декан факултета протојереј проф. др Зоран Ранковић, свечано је уручио дипломе онима који су у претходном периоду дипломирали.