Вести

[4. 11. 2021] Међународни експертски панел Двадесет година Верске наставе у Републици Србији

На Православном богословском факултету Универзитета у Београду 4. новембра 2021. године одржан је Међународни експертски панел на тему Двадесет година Верске наставе у Републици Србији. Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије благословио је рад овог важног скупа.

Отварању скупа, чији су организатори Одбор за веронауку Архиепископије београдско-карловачке и Православни богословски факултет Универзитета у Београду, присуствовали су декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду протојереј др Зоран Ранковић; министар просвете, науке и технолошког развоја г. Бранко Ружић; Бискуп г. Ладислав Немет, председник Бискупске конференције Светог Кирила и Методија; Реис-л-улема Исламске заједница Србије Сеад еф. Насуфовић; Муфтија проф. др Мевлуд еф. Дудић, председник Мешихата Исламске заједнице у Србији; Бискуп Словачкe Евангеличкe Црквe а.в. г. Јарослав Јаворник; Велики рабин Србије г. Исак Асиел; директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама др Владимир Рогановић; истакнути експерти за питања односа Цркве, државе и друштва: проф. др Герхард Роберс, проф. др Силвио Ферари и проф. др Атанасиос Стојанидис; учесници у панел дискусијама: Епископ бачки др Иринеј, проф. др Сима Аврамовић и проф. др Војислав Миловановић; у присуству Преосвећене господе Епископа врањског Пахомија, шумадијског Јована, тимочког Илариона, ваљевског Исихија, ремезијанског Стефана и топличког Јеротеја, који је уједно и председник Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке.

У оквиру Међународног експертског панела пленарна излагања на тему Верска настава у светлу европских искустава одржали су истакнути експерти за питања односа Цркве, државе и друштва: проф. др Герхард Роберс, проф. др Силвио Ферари и проф. др Атанасиос Стојанидис; док су излагања на тему Верска настава у светлу српских искустава одржали Епископ бачки др Иринеј, проф. др Сима Аврамовић и проф. др Војислав Миловановић.

На крају панела проф. др Владимир Вукашиновић, као продекан за науку Православног богословског факултета, сабрао је искуства у раду вероучитеља пренета у току дана са различитих аспеката и наговестио перспективе које верска настава нуди српском друштву у савременом добу.

Прочитано је затим и заједничко Саопштење за јавност представника цркава и верских заједница поводом двадесет година од обнове верске наставе у основним и средњим школама у Републици Србији.

Поздравно слово протопрезвитера проф. др Зорана Ранковића, декана Православног богословског факултета

Ваша светости,
Ваша преосвештенства,
Пречасно свештенство,
Господине министре Просвете, науке и технолошког развоја Р. Србије,
Господо представници традиционалних цркавâ и верских заједница,
Поштовани директоре Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама,
Господо амбасадори,
Уважени представници просветне и научне заједнице,
Уважени представници државних и невладиних институција,
Драга господо учесници овога међународног панела,
Даме и господо, драги пријатељи!

Имам пријатну дужност и велику радост да вас све, учеснике и госте, поздравим и пожелим срдачну добродошлицу на почетку, на отварању Међународног експертског панела Двадесет година верске наставе у Републици Србији. Хвала вам свима на љубави, пажњи и труду.

Искуство нам показује да смо окружени пролазним, али и непролазним вредностима. Ове непролазне, најдубље вредности, треба да представљају темеље нашега постојања. Верско учење на својеврстан начин указује на те најдубље вредности и потребно је дубоко промишљање о њима. Зато данас и јесмо овде.

Велика част и признање да буде место рада овог изузетног и ретког сабора припало је Православном богословском факултету Универзитета у Београду. Велика част и признање – пријатна дужност и одговорност.

Имајући љубави и жеље да будемо добри домаћини драгим пријатељима, колегама и гостима, све вас у име колектива Православног богословског факултета поздрављам традиционалним поздравом – добро дошли!