Вести

[4. 9. 2023] Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио парастос академику Владети Јеротићу

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 4. септембра 2023. године у цркви Ружици на Калемегдану, на пету годину од упокојења академика Владете Јеротића, парастос том истакнутом научнику, лекару и професору Богословског факултета у Београду.

Патријарху Порфирију саслуживао је архимандрит Нектарије (Ђурић) главни секретар Светог Архијерејског Синода, архимандрит Василије (Костић), протојереј-ставрофор Петар Лукић, протојереј проф. др Зоран Ранковић декан Православног богословског факултета, ђакони проф. др Драган Радић и др Никола Лукић, професори православног богословског факултета.

Молитвено учешће у парастосу узели су и старешина цркве Ружице и Архијерејски намесник први београдски протојереј-ставрофор проф. др Владимир Вукашиновић, свештенство, професори Православног богословског факултета и многобројни поштоваоци лика и дела академика Јеротића.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије обратио се присутнима након парастоса и том приликом истакао:

“Владета је итекако био погружен у исти онај етос у коме су били погружени велики подвижници у пустињама, по пећинама, у манастирима. Живео је истинском молитвом, молитвом која је била чврста котва за коју се непрестано држао. У исто време, он се удаљавао својим умом и својом знатижељом ради сабирања многих знања од којих нека нису једноствана, нека су и опасна и могу бити погубна за људе који нису духовно утемељени. Међутим, држећи се молитвом чврсто за своју Цркву, за своје предање, за православље, он је чинио разне велеслаломе кроз мноштво идеја са којима се сусретао, узимајући од њих оно што је препознавао као, како су говорили антички философи, ο σπερματικός λόγος, семе Божје и те камичке семена сабирао и уграђивао у свој православни, хришћански, јеванђељски поглед на свет и у свој православни, хришћански и јеванђељски живот.”

“Сви смо дужни Владети, а он је даље међу нама не само због тога што мртвих нема у Христу, већ су сви истински живи – а ја сам сигуран да је он у загрљају Божјем – него што готово сваки дан у неким од штампаних медија можемо наићи на неке од поука, на неке од његових речи које се и дан данас цитирају и пружају на увид читавој јавности, на његове речи које су и смернице, и путкази, и поуке, али пре свега и изнад свега утеха”, закључио је Његова Светост.