Вести

[9. 10. 2024] Прослава празника Светога Јована Богослова

Славска свечаност на Православном богословском факултету започела је свечаним бденијем уочи празника, којем је началствовао Његово преосвештенство епископ осјечкопољски и барањски Господин Херувим уз саслужење декан Факултета, професора, студента, као и бројних уважених гостију. Овај сабор у молитви и духу заједништва најавио је централни догађај славе, Свету архијерејску Литургију која је служена следећег дана.

На сам дан славе, 9. октобра 2024. године, на празник Светог апостола и еванђелисте Јована Богослова, који је заштитник и покровитељ нашег Факултета, служена је Света архијерејска Литургија. Литургију је предводио Његово преосвештенство епископ новобртски Господин Иларион, викарни епископ Патријахра српског уз саслужење декан Факултета, професора, студента, као и уважених гостију. Храм је био испуњен студентима, професорима, као и верним народом који је дошао да узме учешће у овом великом дану за наш Факултет.

У својој надахнутој беседи, владика Иларион је истакао како се једино разрешење крста може пронаћи у загрљају и како је Свети Јован богослов, управо на тајној вечери нашао покој у Христовом загрљају. Свако од нас може постати љубљени ученик Господњи ако то пожели, и може одмарати на прсима Господњим. Почетак мудрости је разговор, дијалог, и ми смо створени да богословствујемо, да разговарамо не само о Богу него са Богом. Да грлимо Господа и да пустимо да Он грли нас.
На крају свог обраћања, владика Иларион је честитао славу свим студентима и почитавши моливе пожелео им благословен и успешан почетак нове академске године.

Након заједничарења у истој чаши кроз Свето причешће освећени су и славски дарови колач и жито.

Александар Бојанић