Вести

[28. 12. 2021] Интервју Патријарха Порфирија за РТС

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је у интервјуу Радио-телевизији Србије, емитованом 28. децембра 2021, говорио на многе теме – о улози Цркве у свету, о Косову и Метохији, положају Срба у Хрватској, о Јасеновцу, затим о пандемији и вакцинацији итд.

Упитан да ли се сви архијереји слажу са његовом реченицом да је референдум за Косово и Метохију одржан 1389. године, Патријарх Порфирије је истакао да се став Цркве о том питању није мењао и да је свима добро познат: “Ја досад нисам наишао ни на једног од браће епископа, а и у свештенству, на дисонантне тонове када је реч о Косову. Косово је као завет за нас везано за Нови завет, а у средишту, у сржи Новог завета стоји светост. Позвани смо на светост и за нас је Косово заиста светиња”, поручио је, између осталог, Патријарх Порфирије.

На Инстаграм налогу Његове Светости је исте вечери објављено:

“Благодарим сјајној екипи Радио-Телевизије Србије што је са мном обавила интервју који се управо приказује на првом програму јавног сервиса. Изразито висока култура комуникације, уз професионално ослушкивање саговорника, обележили су овај божићни разговор посвећен најважнијим темама вере и живота”.